Zonder smartphone op reis

Als reisorganisatie ben je altijd op zoek naar nieuwe manieren om klanten te trekken met exotische en radicale reizen – van Mongolië tot Iran, basejumping tot duiken. Maar de nieuwste reistrend van 2018? Zonder de smartphone op reis.

Op zoek naar verbinding

Reizen was vroeger een manier om een andere wereld te zien, om het leven op een andere manier te ervaren en om verbindingen te leggen met mensen die je anders nooit zou tegenkomen. Maar toen kwam het internet, snel gevolgd door de smartphone. En nu beginnen grote delen van de wereld toch verdacht veel op elkaar te lijken, een Uber pak je net zo gemakkelijk in Istanbul als in Londen of Amsterdam, TripAdvisor vertelt je waar je uit eten moet, of je nou in Utrecht of in Mumbai bent, en Google Maps weet je overal wel de weg te wijzen. Tegelijkertijd komt er een beweging van mensen op gang die op zoek zijn naar een meer authentieke manier van leven en van reizen – 4 op de 10 Nederlanders zou best op reis willen zonder smartphone. Voor reisorganisaties, maar ook clubs en studentenverenigingen, dus een ideaal moment om reizen te zonder smartphone, laptop, e.d. te organiseren. Maar hoe doe je dat? Daarvoor moet je op zoek naar ouderwetse alternatieven voor moderne technologie:

Van Maps naar een gewone landkaart

Wie op reis gaat heeft altijd een goede kaart nodig – of het nou een kaart van een stad is of van een heel land. Zorg ervoor dat jouw club, vereniging or organisatie iedereen van een goede kaart voorziet. Het zal misschien even wennen zijn, maar zodra je eraan gewend bent, gaat er een hele wereld voor je open. Zo kom je misschien op de kaart interessante plekken tegen die je nooit met een zoekfunctie per ongeluk was tegengekomen.

Om de reis vast te leggen, geen foto’s maar een dagboek

Een mooi geschenk om iedereen in de groep te geven is een persoonlijk notitieboekje om een reisdagboek bij te houden. Moedig iedereen aan om elke dag ergens te zitten om hun ervaringen op te schrijven. Misschien doe je dat ’s ochtends, met een koffie en pastel de nata op een van de pleintjes in Lissabon, of juist in de avond in de shishabar in Beirut.

Inspireer de groep tot schrijven met een bedrukte pen

Inspiratie is van essentieel belang. Kies daarom een citaat van een beroemde reiziger en laat deze bedrukken op pennen die je aan de groep uitdeelt – je kan ze bijvoorbeeld hier bestellen. Zo zal elke persoon tijdens het schrijven de tijdloze woorden van een ware reiziger voor ogen hebben. Denk aan Sir Richard Burton, of misschien dit citaat van Ibn Batuta:

“Traveling – it leaves you speechless, then turns you into a storyteller.”

Het lijkt een hele opgave: een reis plannen waarbij de gebruikelijke gemakken van de smartphone, laptop en constante internetverbinding niet aanwezig zijn. Maar door deze met positieve alternatieven te vervangen zal je reizigers zo de mogelijkheid gunnen om echte verbinding op te zoeken, met zichzelf, met elkaar en met hun omgeving.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.