Met de auto Thailand verkennen

auto thailandVeel toeristen die Thailand bezoeken, kiezen voor bekende bestemmingen als Bangkok, Phuket of Pattaya, om daar vanuit een hotel of gehuurd appartement de verblijfsplaats zelf te gaan ontdekken met behulp van taxi’s en diverse vormen van openbaar vervoer. Wie echter meer van Thailand wil zien dan alleen de toeristische plekken, kan er ook met een eigen auto op uit trekken.

Zelfstandig op pad door Thailand in een terreinauto

De meest voor de hand liggende mogelijkheid om met de auto door Thailand te reizen, is dat je na aankomst op het vliegveld in Thailand geheel zelfstandig een auto huurt, waarmee je vervolgens het land intrekt. Daarbij is het wel zaak dat je voor aanvang van je reis een goede planning maakt van het af te leggen traject, inclusief de plaatsen waar je veilig kunt overnachten. De hulp van een ervaren reisbureau tijdens het uitstippelen van je reis is in dat geval zekert geen overbodige luxe.

Om met een huurauto op pad te kunnen, dien je vanzelfsprekend in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Daarnaast moet je ook een internationaal rijbewijs bij je dragen en in het bezit zijn van een credit card. Op het grootste deel van de lokale verkeersborden staat alleen een melding in het Thais. Zorg er dus voor dat je vooraf goed op de hoogte bent van de betekenis van deze plaatselijke verkeersborden en eventueel afwijkende verkeersregels.

Voor wat betreft het wegennet, bestaat amper 10 procent uit twee- en vierbaanswegen. Voor de overige wegen geldt dat het veelal zandwegen zijn. Ben je van plan kleine Thaise dorpjes te gaan bezoeken, dan is een terreinwagen onontbeerlijk om daar probleemloos te kunnen komen zonder dat je banden in de modder vast komen te zitten. Je zal daarnaast begrijpen dat verlichting op dit soort wegen niet of nauwelijks aanwezig is. Het wordt daarom ook afgeraden om ’s nachts zelfstandig op pad te gaan. Op de meerbaanswegen geldt overigens – net als in veel andere Aziatische landen – dat je als automobilist gebruik maakt van de linker rijbaan. De rechter rijbaan is gereserveerd voor vrachtverkeer.

Ontdekkingstochten per auto met een reisgids

Naast een geheel zelfstandige road trip door Thailand, kun je er ook voor kiezen om samen met een privéchauffeur op een vooraf vastgelegde ontdekkingstocht te gaan. De Engelssprekende chauffeur is in dat geval tevens je persoonlijke reisgids en neemt je tijdens je rondrit flink wat zorgen uit handen. Zo worden de hotels, maaltijden, excursies en entreebewijzen voor je geregeld en hoef je niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Daarnaast kom je, dankzij de perfecte parate kennis van je Thaise chauffeur, interessante dingen over het land te weten die hoogstwaarschijnlijk volledig aan de aandacht van een doorsnee toerist ontsnappen.

In de puur toeristische Thaise steden zijn chauffeurs beschikbaar die op verzoek samen met je een private dagtrip maken langs een aantal populaire plekken in de omgeving. Daarnaast kun je kiezen voor een reeks vooraf vastgestelde routes, die in lengte variëren van 5 tot 18 dagen, waarbij je meerdere plaatsen en streken aandoet. Het is natuurlijk ook mogelijk om een aantal kortere ontdekkingstochten aan elkaar te koppelen, zodat je rondreis door het land op die manier een persoonlijker tintje krijgt.

Je eigen route bepalen in een auto met chauffeur

Wil je Thailand verkennen met behulp van een auto met chauffeur, maar daarbij niet een door een reisorganisator vastgelegde route afleggen, dan is dat ook mogelijk. Er zijn in dat geval wel een aantal beperkingen. Deze dienstverlening wordt niet vanuit elke Thaise plaats aangeboden en je chauffeur is in dat geval ook niets meer dan dat. Het is dus geen reisgids die de hele trip voor je regelt. Alle overnachtingen, maaltijden en entreebewijzen dien je zelfstandig te verzorgen. Een extra handicap is waarschijnlijk dat het Engels van de beschikbare chauffeurs matig is, wat wellicht tot communicatieproblemen zou kunnen leiden. De minimumduur voor het inhuren van een dergelijke privéchauffeur bedraagt 4 dagen. Het grote voordeel van dit soort zelfstandige autoreizen is vanzelfsprekend, dat je volledige vrijheid hebt om exact die plekken te bezoeken die jij heel graag in Thailand wilt zien.

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.