Godsdienst

Geschiedenis van het Boeddhisme
Deze godsdienst ontstond in 588 (of 470) voor Christus in het noorden van India. De stichter is de heilige Gautama Boeddha. Het heeft zich allengs naar andere delen van AziĆ« verplaatst, waar het een belangrijke rol vervult in de spirituele, culturele en sociale ontwikkeling van de mensen. Het boeddhisme telt wereldwijd – met inbegrip van het Westen – circa 415 miljoen volgelingen en dat aantal neemt snel toe.

Thailand
Boeddhisme is de staatsgodsdienst in Thailand, maar liefst 95% is boeddhist.
Overal in Thailand zie je afbeeldingen van de heilige Boeddha waarbij het geloof in geesten wijdverbreid is. Elk huis en elke winkel heeft zijn eigen geesteshuis, voorzien van vruchten, bloemen, wierook en kaarsjes.

Tempels
Overal in Thailand – zelfs in de kleine dorpjes – zult u boeddhistische kloosters aantreffen. De centrale tempel – waar de gemeenschap soms wel tientallen jaren voor moet sparen – wordt daarbij als het meest heilig beschouwd.

Monniken
De monniken met hun opvallende oranje gewaden wonen in de tempels.
Elke morgen maken de monniken een rondje door het dorp of de stadswijk om voedsel op te halen bij de gemeenschap. Boeddhisten geloven in karma en vinden het daarom belangrijk om gul te geven. De kwaliteit van een volgend leven hangt er in hun ogen vanaf.

Relatie man-vrouw
Monniken mogen absoluut geen vrouwen aanraken. Als u als vrouw een gift wilt doen kunt u dat het beste aan een man geven, die het vervolgens de monnik aanbiedt. Of u legt het voor de monnik neer, zodat deze het zelf op kan pakken.

Comments are closed.