Geschiedenis

Thailand kent een zeer rijke en lange historie, dat teruggaat tot 10.000 jaar geleden. In de vele historische parken en tempels is nog veel terug te zien van de geschiedenis van Thailand.

Oudheid
De eerste bewoners van het land waren echter geen Thai. Hoewel er over deze periode weinig bekend is, staat het vast dat vele volkeren in Thailand gewoond hebben en het land lange tijd opgedeeld was in vele koninkrijkjes.

Pas rond 1100 kwamen de Thai via Zuid-China het huidige Thailand binnen. Zij werden door het invloedrijke volk van de Khmer ingehuurd als hulptroepen. Na verloop van tijd ontstonden er grote spanningen tussen beide volkeren en begonnen de Thai zich te verzetten.

Siamees koninkrijk
Het keerpunt in de geschiedenis van Thailand is de omverwerping van de Khmer in 1238 en de stichting van het Siamese koninkrijk. Sukhothai, dat ‘Het Begin van het Geluk’ betekent, was de eerste hoofdstad.

Na de dood van de koning raakte het rijk in verval en werd het ingelijfd door het steeds groter en machtiger wordende koninkrijk Ayutthaya, dat tot in de 18e eeuw gezag had over centraal en zuidelijk Thailand.

Rama-dynastie
Ayutthaya was een zeer welvarend rijk, totdat in 1767 de Khmer uit het huidige Myanmar de hoofdstad veroverde en volledig verwoestte. Onder leiding van de Thaise generaal Taksin werd het rijk weer snel heroverd, maar ook hij bleef niet lang aan de macht.

Generaal Chao Praya Chakri volgde hem op en kroonde zichzelf in 1782 tot koning Rama I, een dynastie die nog steeds regeert. Onder zijn heerschappij werd de hoofdstad naar Bangkok verplaatst en ontwikkelde Siam zich steeds verder.

Democratische regering
In 1932 werd Siam na een militaire staatsgreep een constitutionele monarchie en de machtshebbers veranderen in 1939 de naam Siam in Thailand (Thai = vrij). Sinds 1992 is er een democratische regering aan de macht.

Comments are closed.